Stemtesten

 

Om mee te kunnen zingen bij het kinderkoor moeten nieuwe kinderen eerst een stemtest doen. Deze stemtest is belangrijk om te voorkomen dat er te grote niveauverschillen binnen het koor ontstaan. In een soort mini-zangles (met twee kinderen tegelijk) wordt door de dirigent geluisterd naar de stem en de muzikale aanleg. Op een speelse manier worden oefeningetjes gedaan om de omvang van de stem te testen, de zuiverheid, het volume, de souplesse, of een partij vastgehouden kan worden als er een tweede stem bij wordt gezongen. Vooral belangrijk is een stevige, stabiele en expressieve zangstem.

Naast de oefeningetjes moet er ook een liedje worden voorgezongen. Dit lied moeten thuis worden voorbereid. Een luistervoorbeeld en de tekst van het lied staan hieronder op de pagina en zijn te downloaden. Uiteraard mag er bij de stemtest een tekstblad gebruikt worden. In de praktijk worden alle kinderen toegelaten die zuiver kunnen zingen en hun stem stevig durven te laten horen. Bij de stemtesten is de sfeer altijd open, vriendelijk, behulpzaam en daarmee prettig voor de kinderen. Het is natuurlijk altijd wat spannend om je stem te laten horen, maar bij Spring is die schroom zó voorbij!  

De uitslag van de stemtest wordt binnen een week schriftelijk meegedeeld, bij afwijzing voorzien van een korte motivatie.

Het onderstaande liedje moet je voorbereiden voor de stemtest:

Zingen met Bach - tekst

Zingen met Bach - luistervoorbeeld

 

_